Hyviä valintoja kesäkalastukseen | Kuusamon Uistin

Hyviä valintoja kesäkalastukseen

Kesä on monien mielestä parasta kalastusaikaa. Silloin useimmat uistinkalastajan saaliskaloista ovat parhaiten pyydettävissä. Kalat kasvavat eniten kesäkuukausina, mikä tarkoittaa sitä, että ne syö myös ahkerimmin kesällä.

Näillä vieheillä onnistut juuri nyt!

Hauelle
Alkukesästä veden ollessa vielä viileää, hauki ottaa hyvin isoihin vieheisiin. Jos paikka ei ole entuudestaan tuttu, kannattaa varautua vähintään kahdella erivärisellä uistimella. Hyvänä nyrkkisääntönä on pitää mukana yhtä luonnonmukaista väristystä olevaa uistinta ja yhtä ärsykeväriuistinta. Luonnon mukaisista väreistä kenties paras on kokohopea väri - se ei voi koskaan olla väärä valinta. Aloita luomulla tai ärsyvärillä ja vaihda se noin 15-30 minuutin päästä toiseen, jos kalaa ei ala kuulumaan. Koko on toinen tärkeä vieheen ominaisuus, joka vaikuttaa kalojen ottihalukkuuteen. Jos kalat seuraavat uistinta tai niitä ei ollenkaan näy, vaihda uistinta pykälää pienemmäksi tai isommaksi. Pääsääntöisesti hauki ottaa hyvin noin 7 cm mittaisiin uistimiin silloin, kun veden lämpötila on yli 15 astetta. Tätä kylmemmässä vedessä saat kalaa 11 cm mittaisilla ja siitä suuremmilla uistimilla.

Valitse uistimesi vesialuetyypin mukaan:
Kirkkaat järvialueet
Ruskeavetinen järvi
Savisameat järvet
Merialue

Ahvenelle
Kesäaika on parasta aikaa tavoittaa ahvenia uistimilla. Lipat ovat ehdottomasti parhaimpia ahven-uistimia. Jos et osaa päättää väriä vieheellesi, valitse jokin sellainen, jossa on punaista. Ahvenpaikoista sen verran, että kesällä ahven on aktiivinen ja antaa yleensä jonkin merkin, jos se on paikalla. Heitä yhdellä paikalla vain muutamia heittoja ja siirry toiseen paikkaan, jos ahvenia ei näy. Valitse joku seuraavista, niin onnistut.

Valitse näistä jokin ahvenviehe kesäkalastukseen

Harjukselle, siialle ja jokitaimenelle
Lohikalat vierastavat hieman lämmintä vettä. Lämpimänkin veden aikaan saat niitä kalastamalla virtavesissä. Helteiden aikaan ne tulevat ihan koskien kuohuihin lukuunottamatta siikaa, joka viihtyy hieman rauhallisemmissa virroissa. Varaa lohikaloille pieniä lippoja ja lusikkauistimia. Hopea ja musta ovat ehdottomia päävärejä lohikalauistimissa. Varaa rasiaan myös jokin värikäs, jos niihin perusväreihin ei ota.

Varmoja valintoja lohikalauistimiksi

Kirjolohelle
Monista koskikalastuskohteista ja lampipaikoista saa kirjolohia, jotka ovat mainiota taistelunhaluisia saaliskaloja. Ennen kaikkea myös hyviä ruokakaloja! Kesällä kirjolohille kannattaa tarjota pieniä uistimia. Sopivia ovat pienet Räsäsen lusikat ja lippauistimet. Ihan kovimman helteen aikana, käytä niin pieniä vieheitä kuin mahdollista.

Kesäkalastukseen sopivat kirjolohiuistimet